Onderstreepte delen zijn een link naar internet. Na lezing klik op de pijl links boven om weer terug te keren.

Filosofiegroepen  1 ( maandag namiddag) en 2 (dinsdag voormiddag) houden hun bijeenkomsten in het WZC, Bosstraat 7 Hamont. Het programma kan bestaan uit de behandeling van gekozen filosofische literatuur zoals voor groep 1 of het onderzoek van filosofische vragen zoals groep 2 doet.

Meer informatie over Rüdiger Safranski, het maandag namiddaggroep onderwerp.

"Rüdiger Safranski (1945) is filosoof en historicus. Hij specialiseert zich al sinds 1984 in het genre van de biografie; zijn boeken over Heidegger, Schiller, Schopenhauer, Goethe en Nietzsche behoren tot het beste wat er over hen is geschreven. Zijn werk is in dertig talen vertaald en hij ontving talrijke prijzen.

Samenvatting

In een tijd waarin iedereen naar zichzelf op zoek lijkt te zijn, en van die zoektocht verslag doet, is de vraag hoe ver we kunnen gaan om eenling te zijn verrassend actueel.

Ieder mens is in de eerste plaats een individu. De een zoekt liever aansluiting bij de groep, de ander heeft de ambitie om de eigenheid te cultiveren. Tussen de twee polen van eenling en gemeenschap zijn er indrukwekkende pogingen geweest om individueel te zijn.

Safranski begint bij Michel de Montaigne, en gaat via Rousseau, Diderot, Kierkegaard, Max Stirner en Thoreau verder naar de existentialistische filosofie van de twintigste eeuw. Daarbij benadert hij de vraag hoe ver we kunnen gaan om eenling te zijn, steeds vanuit verschillende invalshoeken. In een tijd waarin iedereen naar zichzelf op zoek is en van die zoektocht verslag doet, blijkt die vraag verrassend actueel.

Reactie lezer: Safranski schrijft al vele jaren erudiete en diepgaande boeken en biografieën (Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger en meer). Dit boek is vrij toegankelijk en laat een zeer gevarieerde reeks echte individuen zien, of mensen die dat trachtten te zijn of worden ondanks de grote druk van de groep of 'het men'. Net als Wolfram Eilenberger's boeken bijzonder interessant voor de iets serieuzere lezers. Aanrader dus, vooral in deze tijden van de wonderlijk toenemende polarisatie én het tribale conformisme...

Externe experts kunnen worden uitgenodigd om speciale onderwerpen nader uit te diepen dan wel een filo-café houden.

Groep 3 woensdag ZOOM vanuit huis,  stuurman Gerard Corstjens. Het boek De geest uit de fles van Ger Groot wordt bestudeerd. Dit boek is een geschiedenis van de moderne filosofie en een zinnenprikkelende beschouwing ineen. Ger Groot laat zien en horen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw, zijn geworden wie we zijn. Sinds Descartes heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is 'de geest uit de fles'. De filosofie van de afgelopen vier eeuwen laat zich beschrijven als één lange worsteling met de erfenis van de religie. Niet alleen de filosofie, maar de hele cultuur is van die worsteling doordrongen.

Externe experts kunnen worden uitgenodigd om speciale onderwerpen nader uit te diepen dan wel een filo-café houden.  Indien een fysieke bijeenkomst  gewenst is kan dat ook op de zogenaamde Donderdag* worden gehouden; de locatie wordt dan het Dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7, Hamont.

Zicht en inzicht

Een bron van filosofische vragen.

De vragen die filosofen zich stelden (vraagzin.nl)

Of:

Wat zijn filosofische vragen?    UIT 319 filosofische vragen (vraagzin.nl)

Om te beantwoorden wat filosofische vragen zijn, moeten we weten wat filosofie betekent. Filosofie is een wetenschappelijke discipline die het menselijk bestaan en de wereld probeert te begrijpen. Filosofie behandelt de centrale kwesties van het menselijk bestaan (bijv. Wat is de werkelijkheid? Wat is de zin van het leven? Wat is moraliteit? Wat is liefde?).

Filosofie behandelt vragen over het menselijk bestaan en de wereld.

De Duitse natuurkundige, filosoof en vredesonderzoeker Freiherr von Weizsäcker vatte de essentie van filosofie in een notendop met een bekend citaat:

“Filosofie is de wetenschap waarover je niet kunt praten zonder het zelf te beoefenen.”

 

Vragen. 

  1. Genen of omgeving - Waar komt onze persoonlijkheid vandaan?

Zijn intelligentie en persoonlijkheidskenmerken aangeboren, of worden ze ontwikkeld door omgevingsinvloeden in onze adolescentie? Wetenschappers zijn het erover eens dat het een combinatie van beide is. Maar welke factor heeft volgens jou een grotere impact op onze persoonlijkheidsontwikkeling?

  1. Tot de dood ons scheidt - bestaat eeuwige liefde?

Tegenwoordig worden er minder bruiloften en vaker echtscheidingen. Om de rest van hun leven gelukkig te zijn met iemand - is dat wensdenken of realiteit?

  1. Maakt sociale media ons ziek?

Facebook, Instagram, TikTok, Twitter; … We kennen allemaal de positieve dingen van sociale media. Het is leuk, je bent verbonden met mensen over de hele wereld en je hebt zelfs de kans om er carrière van te maken. Maar wat zijn de nadelen ervan? Kunnen sociale media ook een last zijn?

  1. Is euthanasie moreel toelaatbaar?

Er zijn maar vier landen in Europa waar euthanasie is toegestaan: België, Luxemburg, Zwitserland en Nederland. In de rest van Europa is “doden op verzoek” een strafbaar feit. De meningen zijn verdeeld over de vraag of euthanasie moreel gerechtvaardigd is.

Hier is een voorbeeld om over na te denken:

Een 80-jarige man wordt ziek van een dodelijke ziekte en wil euthanasie aanvragen. Zou u hem steunen bij het vinden van een kliniek die aan zijn verzoek kan voldoen? En wat als een 40-jarige vrouw die al 20 jaar aan een ernstige chronische depressie lijdt, geëuthanaseerd wil worden?

                                  De start met Plato                                                                  Kunst en filosofie


Irish Murdoch: Wat betekent het om een goed mens te zijn? Kunnen we onszelf moreel verbeteren? En zo ja, bestaan er technieken die ons daarbij kunnen helpen?