CINEMAPLUS FILM
Locatie: Cinema Walburg, Kerkstraat 28 Hamont-Achel
Inkom: cultuurpas of ter plekke een los ticket € 8
De rode draad van deze films
aangereikt door Pier Stevens
Terwijl de wereld in brand staat, decennialange bondgenootschappen die de wereldvrede moeten bewaken op de tocht staan, en polarisatie steeds extremere vormen aanneemt, is het belangrijk om films te vertonen die laten zien hoe menselijkheid, verbinding, mededogen en in sommige gevallen (stil) verzet overeind blijft, ondanks of soms dankzij moeilijke realiteiten. Films als afspiegeling van een maatschappelijke realiteit, maar vooral films die in eerste instantie hoop uitstralen in een wereld waarin wederzijdse solidariteit en respect verder zoek zijn.
En met dit lijstje gaan we eveneens een wereldtrip maken. Van Mexico, Engeland en Frankrijk naar Roemenië… van Amerika , Iran naar USA/Italië/India en tot slot terug via Amerika naar Brazilië. Een ontdekkingstocht doorheen verschillende culturen en hoe deze een rijkdom kunnen zijn voor ons mens- en wereldbeeld.
Donderdag 4 september om 14.00 uur
Radical van Christopher Zalla
Leraar Sergio Correa komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros, tegen de grens met Texas. De bevlogen onderwijzer ontdekt al snel dat er op de school weinig middelen zijn. De computers, bijvoorbeeld, werden vier jaar geleden gestolen en nooit vervangen. Maar ook vanuit het lerarenkorps is er weinig enthousiasme om de jongeren iets bij te leren. De regio wordt geteisterd door bendes, de kinderen komen vaak uit moeilijke thuissituaties en behalen de laagste testscores van het land. Daar wil Sergio radicaal verandering in brengen.
'Radical' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Sergio Juárez Correa, een Mexicaanse leraar die een verwaarloosde school transformeerde met zijn onconventionele lesmethoden. Een hartverwarmende film over het belang van onderwijs en het geloof in de jeugd, ondanks gebrek aan middelen en algemeen vertrouwen. Op het Sundance festival in Amerika was deze film de grote winnaar van de publieksprijs. Ook op het filmfestival van Leiden en van Oostende werd ‘Radical’ al snel de absolute publiekslieveling. Inspirerend !

Donderdag 2 oktober om 14.00 uur
Secrets and lies van Mike Leigh
Hortence, een jonge zwarte vrouw, weet al van kindsbeen af dat ze geadopteerd was. Terwijl de rest van de familie na de dood van haar pleegmoeder om het huis vecht, beslist Hortence haar biologische moeder op te zoeken. Tot haar grote verbijstering is haar moeder blank. Ze woont samen met haar dochter Roxanne en heeft een moeilijke relatie met haar broer Maurice, een bruiloftsfotograaf. Zodra het 'geheim' van Hortence aan de oppervlakte komt, komen er een heleboel andere familiegeheimen bovendrijven….
Met een subtiele mix van realisme, humor en emotionele diepgang blijft ‘Secrets & Lies’ een diep ontroerende verkenning van familie, identiteit en de onuitgesproken waarheden die ons leven vormen. Regisseur Mike Leigh creëert een film die zowel ontroerend als aangrijpend is, en zijn meesterlijke regie en improvisatie aanpak geven de prestaties een rauwe authenticiteit, met Cynthia Blethyn in een onvergetelijke, prijswinnende rol. De film wisselt hartverscheurend drama af met momenten van humor en warmte en legt de complexiteit van menselijke relaties bloot. ‘ Secrets & Lies' is een tijdloos meesterwerk dat blijft resoneren. Winnaar van de Gouden Palm 1996 en de prijs voor beste actrice (Brenda Blethyn) op het filmfestival van Cannes, en genomineerd voor vijf Oscars.

Donderdag 6 november om 14.00 uur
En fanfare van Emmanuel Courcol
Thibaut is een internationaal gerenommeerde dirigent die overal ter wereld concerten leidt en in luxe leeft. Zijn leven komt echter op zijn kop te staan als hij ziek blijkt te zijn. Op zoek naar een donor ontdekt hij dat hij geadopteerd is én een broer heeft: Jimmy, werkzaam in een schoolkantine in het noorden van Frankrijk. Op het eerste zicht hebben de twee niets gemeen, behalve hun gedeelde liefde voor muziek: Jimmy speelt trombone bij een lokale fanfare. Wanneer Thibaut het onverwachte talent van Jimmy ontdekt, besluit hij dat het tijd is om het 'ongelijke lot' recht te zetten. Jimmy, op zijn beurt, begint te dromen van een heel ander leven...
Regisseur Emmanuel Courcol weet precies hoe hij een feelgoodfilm moet neerzetten zonder te vervallen in overdreven sentimenten. ‘En Fanfare’ is hierop geen uitzondering – een verhaal over twee broers die door adoptie in verschillende milieus terecht zijn gekomen en als volwassenen weinig met elkaar gemeen hebben. Met hun uiteenlopende levenspaden toont Courcol hoe sociale ongelijkheid relaties kan beïnvloeden en hoe muziek, ondanks deze verschillen, voor verbinding zorgt.
‘En fanfare’ is een verhaal over verbinding, onwaarschijnlijke familiebanden, en de kracht van vriendschap. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes en groeide uit tot een hartverwarmende publieksfavoriet op verschillende filmfestivals. Een film die zowel op de lachspieren zal inwerken als menig kijker een traan zal laten wegpinken.

Donderdag 4 december om 14.00 uur
The new year that never came van Bogdan Muresanu
De dagen voor kerst, 1989: op de radio horen de Roemeense burgers dat het weer een topjaar is geweest, maar iedereen weet dat in de stad Timisoara een opstand bloedig is onderdrukt. Iedereen wordt gecontroleerd, iedereen is bang voor de Securitate, maar ook iedereen weet dat het regime wankelt. Zoals de plichtsbewuste arbeider Gelu, de uit haar huis gezette weduwe Margareta, de rebelse tiener Laurentiu en de ambitieuze toneelspeelster Florina; ze kennen elkaar niet, maar hun wegen zullen elkaar kruisen…
Regisseur Mureşanu was vijftien toen Ceauşescu werd afgezet en geëxecuteerd, en weet hier het tijdperk dat daar net aan voorafging behoorlijk overtuigend op te roepen. Met krappe 4:3-kaders, authentiek uitziende kostuums en decors en natuurgetrouwe recreaties van oude televisie-uitzendingen vangt ‘The New Year That Never Came’ het aura van een vroeger Roemenië. Met humor en in stilistische beelden toont Mureșanu een cruciaal moment in de Roemeense geschiedenis door de ogen van zes gewone mensen. Hun verhalen en levens vormen samen een indringend werk over wat het betekent om te leven onder het juk van politieke repressie. Mureşanu weet een zwarte komedie uit zijn drama te persen, waardoor de film aangenaam laveert tussen licht vermaak en ernstige kost. ‘The New Year that Never Came’ was een van de grote prijswinnaars op het Filmfestival van Venetië en groeide uit tot de grootste bioscoop hit van 2024 in eigen land.

Donderdag 8 januari om 14.00 uur
Dog day afternoon van Sidney Lumet
Sonny Wortzik en Sal Naturile stappen samen met een derde handlanger een bank in Brooklyn binnen met als doel: een gemakkelijke bankoverval te plegen. De overval loopt echter meteen mis en Sonny en Sal zien zich gedwongen om gijzelaars te nemen, wanneer buiten een horde politieagenten, journalisten en toeschouwers toestromen. De bankoverval wordt een mediacircus, waarbij het privéleven van Sonny wordt blootgelegd voor de hele wereld. Wanneer de FBI zich dan ook nog met de zaak moeit, verandert de hele situatie in een ware nachtmerrie…
Geïnspireerd door het artikel The Boys in the Bank vertelt de film het waargebeurde verhaal van een mislukte bankoverval in Brooklyn in 1972. Deze zaak kreeg nationale aandacht wanneer bleek dat de buit bestemd was voor de geslachtsveranderingsoperatie van Sonny’s minnaar. Bij de release werd de film geprezen om zijn scherpe anti-establishment toon en werd genomineerd voor meerdere grote filmprijzen, waaronder een Oscar voor Beste Originele Scenario, die het ook won. In 2009 werd de film toegevoegd aan het National Film Registry als cultureel en historisch belangrijk.

Donderdag 5 februari om 14.00 uur
My favourite cake van Maryam Moghadam & Behtash Sanaeeha
De 70-jarige Mahin woont alleen in Teheran sinds de dood van haar man en het vertrek van haar dochter naar Europa. Na weer een namiddag thee drinken met haar beste vriendinnen, besluit ze haar liefdesleven nieuw leven in te blazen. In haar zoektocht naar een partner komt ze langs allerlei plekken uit haar verleden en reflecteert ze over het leven dat ze tot nu toe geleid heeft. Wanneer ze de vriendelijke taxichauffeur Faramarz ontmoet, besluit ze hem uit te nodigen en haar favoriete taart voor hem te bakken…
Een romantische komedie uit Iran over twee zeventigers die verliefd worden en daarbij de strenge religieuze wetten van hun land tarten door samen een nacht door te brengen. ‘My Favourite Cake’ is een parel van een film, maar bracht de regisseurs Maryam Moghadam en Behtash Sanaeeha flink in de problemen. In Iran heeft de film heel wat commotie veroorzaakt omdat een vrouw de verplichte hijab niet draagt en mensen alcohol drinken en dansen. Het weerspiegelt de frivole aard van de film, waarin twee onafhankelijke geesten centraal staan die in de nazomer van hun leven terug op zoek zijn naar nieuwe connecties en ervaringen, en daarvoor uit hun comfortzone moeten komen. Deze charmante romcom combineert liefde op latere leeftijd met scherpe commentaar op de Iraanse samenleving.

Donderdag 5 maart om 14.00 uur
La tresse / Le braid van Laetitia Colombani
India. Smita droomt ervan dat haar dochter uit haar ellendige situatie kan ontsnappen en naar school kan gaan. Italië. Giulia werkt in de werkplaats van haar vader. Wanneer hij een ongeluk krijgt, ontdekt ze dat het familiebedrijf geruïneerd is. Canada. Sarah, een succesvolle advocate, staat op het punt om gepromoveerd te worden tot hoofd van haar bedrijf wanneer ze te horen krijgt dat ze ziek is. Drie levens, drie vrouwen, drie continenten. Drie gevechten om uit te vechten. Hoewel ze elkaar niet kennen, zijn Smita, Giulia en Sarah onbewust verbonden door hun meest intieme en unieke band.
‘The Braid’ is een heel emotioneel, pakkend en menselijk drama, gespreid over drie totaal van elkaar verschillende continenten met elk een andere cultuur en levenswijze. Drie verhalen over de moeilijkheden, maar ook over veerkracht en het doorzettingsvermogen van vrouwen wereldwijd. Elk verhaal kent een andere toonzetting: aards en bijna documentair in India, mediterraan in Italië, en grootstedelijk en kou in Montreal. Verdriet en hoop liggen dicht bij elkaar in deze liefdevol gemaakte film. Soms is het leven zoals het is, maar je moet er ook het beste van maken. Niet alles komt vanzelf.

Donderdag 2 april om 14.00 uur
The straight story van David Lynch
Alvin Straight is een bejaarde oorlogsveteraan. Als hij hoort dat zijn broer Lyle – met wie hij ruzie heeft – een beroerte heeft gehad, besluit hij hem op te zoeken. Er is echter een probleem: zijn broer woont zo’n 390 kilometer verder in Wisconsin en Alvin heeft geen enkele manier om daar te geraken. Dit houdt de koppige, optimistische man echter niet tegen en hij besluit toch te vertrekken. Op zijn grasmaaier….
Met het overlijden van David Lynch, één van de meest iconische regisseurs van de laatste 40 jaar, konden we niet anders dan een film van hem programmeren. ‘The Straight Story’ is een buitenbeentje binnen zijn filmoeuvre. Voor het eerst gaat Lynch niet op zoek naar de donkere dieptes van de menselijke ziel, en voert hij geen al te bizarre wezens ten tonele. Wel is het een film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarin Lynch één van zijn andere talenten toont: het portretteren van gewone mensen in al hun goedheid. De film gaat immers niet enkel over de odyssee van Alvin Straight, maar ook over de mensen die naar hem luisteren, die hem willen verder helpen op zijn tocht. Het resultaat is cinema die diepe gaten in je ziel brandt.

Donderdag 7 mei om 14.00 uur
I'm still here van Walter Salles
Brazilië, 1971. Op een dag wordt Rubens Paiva, voormalig congreslid en uitgesproken criticus van de pas ingestelde Braziliaanse militaire dictatuur, door overheidsfunctionarissen uit zijn huis in Rio de Janeiro meegenomen. De levens van zijn echtgenote Eunice en hun vijf kinderen veranderen na zijn verdwijning abrupt, en voorgoed. Eunice wordt gevangengenomen en onder druk gezet door het regime om haar vrienden en familie te verraden. Als ze 12 dagen later wordt vrijgelaten, zet ze alles op alles om zich af te zetten tegen het corrupte regime en te strijden voor de rechten van duizenden verdwenen, onschuldige burgers en hun families.
Gebaseerd op de memoires van Rubens Paiva’s zoon, vertelt ‘I’m Still Here’ het waargebeurde verhaal van de verdwijning van zijn vader. Regisseur Walter Salles (‘The Motorcycle Diaries’, ‘On the Road’) is na lange tijd terug als fictie-regisseur en maakt met dit krachtige portret voor het eerst in 16 jaar weer een film in zijn thuisland Brazilië. 'I’m Still Here’ is niet alleen een emotioneel indringende film, maar ook een belangrijk historisch document: een hartverscheurend verhaal over verlies, veerkracht en de verwoestende impact van een dictatuur op zowel een gezin als een land. Een diep ontroerend portret van een verscheurde familie in een verscheurde natie. Walter Salles geeft ook een perfect getimede waarschuwing voor onze hedendaagse wereld. De film ging in première op het filmfestival van Venetië, waar de film o.a. de Prijs voor Beste Scenario in de wacht sleepte. ‘I’m Still Here’ won eveneens de Oscar 2025 voor Beste Buitenlandse Film.



Maak jouw eigen website met JouwWeb