CINEMAPLUS FILM
Locatie: Cinema Walburg, Kerkstraat 28 Hamont
Inkom: cultuurpas of ter plekke een los ticket € 7
Onderstreepte woorden: geeft een link naar meer details. Klik op pijltje links boven om terug te keren
De rode draad door deze films is de liefde in allerlei vormen.
FRANTZ
Een film van François Ozon met o.a. Paula Beer en Pierre Niney.
Frankijk – 2016 – 113’
Qudlinburg, Duitsland, 1919 kort na WO I. Anna, een jonge Duitse vrouw rouwt om de dood van haar verloofde, Frantz Hoffmeister, die tijdens de oorlog is gesneuveld. Ze legt bloemen op zijn graf en ontdekt dat iemand anders ook verse bloemen heeft neergelegd. Deze mysterieuze bezoeker is Adrien, een jonge Fransman. Anna nodigt Adrien uit bij de ouders van Frantz, waar hij onthult dat hij voor de oorlog samen met Frantz in Parijs studeerde. Adrien deelt herinneringen aan hun vriendschap en hun laatste dag samen in het Louvre. Zijn verlegen en getormenteerde karakter doet Anna en de familie Hoffmeister denken aan Frantz, en hij brengt wat troost in hun leven.
De Franse regisseur François Ozon (‘Potiche’, ‘Swimming Pool’, ‘Huit Femmes’) beperkt zich niet graag tot één genre en brengt met’ Frantz’ een prachtige en elegant verhaal over liefde, verlies, schuld en vergiffenis. Grotendeels gefilmd in zwart-wit neemt het verhaal je met verschillende verrassende wendingen mee langs onverwachte en bewogen paden.Ozon onderzoekt in de film hoe moeilijk en belangrijk eerlijkheid is.
Donderdag 3 oktober om 14 u
PERFECT DAYS
Een film van Wim Wenders met o.a. Kōji Yakusho, Miyako Tanaka,…
Japan/Duitsland – 2023 – 123’
Hirayama lijkt volkomen tevreden met zijn eenvoudige leven als toiletreiniger in Tokio. Hij houdt zich vast aan een strikt gestructureerde dagelijkse routine. In zijn vrije tijd geniet hij van muziek, boeken en het fotograferen van bomen. Maar de komst van zijn nichtje maakt duidelijk dat zijn leven toch niet zo simpel is als het lijkt…
Gerenommeerd regisseur Wim Wenders (‘Paris, Texas’, ‘Der Himmel über Berlin’) maakte de laatste jaren vooral furore als regisseur van indrukwekkende documentaires, die hem reeds drie Oscarnominaties opleverden (‘Buena Vista Social Club’, ‘Pina’, ‘The Salt of the Earth’). Met ‘Perfect Days’ voegt hij opnieuw een parel toe aan zijn fictie-oeuvre. Hoofdrolspeler Kōji Yakusho won in Cannes de Prijs voor Beste Acteerprestatie en de film haalde ook de Prijs van de Oecumenische jury binnen. Deze diep ontroerende film werd opgenomen in slechts zeventien dagen. Een poëtische reflectie over het vinden van schoonheid in de alledaagse wereld om ons heen.
Donderdag 7 november om 14 u
THE QUIET GIRL
Een film van Colm Bairéad met o.a. Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric,…
Gebaseerd op het korte verhaal ‘Foster’ uit 2010 van de Ierse auteur Claire Keegan.
Ierland – 2023 – 96’
Ierland 1981. Met opnieuw een kind op komst, is er voor de jonge, introverte Cáit niet voldoende plek bij haar ouders. Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín. Cáit's stugge oom Seán heeft meer moeite met haar aanwezigheid. Stilaan bloeit het teruggetrokken meisje open. Is deze nieuwe situatie te mooi om waar te zijn? Maar aan elke zomer komt er ook een einde…
De film is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld. ‘The Quiet Girl’ is een prachtig voorbeeld van hoe een klein en schijnbaar eenvoudig verhaal in de juiste handen een immens grote emotionele impact kan hebben. Een niet te missen pareltje!
‘The Quiet Girl’ was in 2023 genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse film.
Donderdag 5 december om 14 u
GOOD LUCK TO YOU LEO GRANDE
Een film van Sophie Hide met oa. Emma Thompson en Daryl McCormack
GB – 2022 – 97’
Nancy had een goed leven, een goede baan, een lieve man en kinderen. Alleen goede seks stond niet op het menu. Wanneer haar man komt te overlijden, besluit ze het heft in eigen handen te nemen. Ze gaat op zoek naar het avontuur en de voldoening die ze al die jaren gemist heeft. Dat avontuur vindt ze in de vorm van een sekswerker genaamd Leo Grande. Maar Nancy had niet gerekend op goede seks én een goed gesprek. Tijdens de stiekeme afspraken groeit Nancy's zelfverzekerdheid en brokkelen de secuur opgebouwde façades langzaam af.
Het verhaal klinkt als een recept voor een platte, voorspelbare B-film vol afgezaagde dialogen en platte sekspraatjes, maar dat is de film absoluut niet…integendeel. De film weet te verrassen met zijn authentiek scenario en twee fantastische acteurs. Emma Thompson verlegde zelfs haar grenzen in deze rol. De scène waarin ze enkele minuten naakt voor de spiegel staat, is naar eigen zeggen een van de moeilijkste die ze ooit al heeft gespeeld. Een mooi verhaal met een open en positieve blik op seks en seksueel genot, gebracht met een vleugje humor zonder de subtiliteit van het drama te verliezen.
Donderdag 9 januari om 14 u
TO KILL A MOCKINGBIRD
Een film van Robert Mulligan met o.a. Gregory Peck, Mary Badham,
Phillip Alford, Brock Peters,…
Gebaseerd op de gelijknamige roman van Harper Lee.
USA – 1962 – 129’
Atticus Finch is een advocaat en weduwnaar in een door ras verdeeld dorp in Alabama in de jaren '30. Hij voedt zijn twee kinderen Scout en Jem op, en heeft een Afro-Amerikaanse huishoudster Calpurnia, die mee helpt in het huishouden. Hij stemt er mee in om een jonge zwarte man te verdedigen die er van beschuldigd wordt een blanke vrouw verkracht te hebben. Veel van de inwoners van het dorpje proberen er voor te zorgen dat Atticus zich terugtrekt uit de rechtszaak, maar hij besluit het door te zetten.
De kern van zowel de film als de geliefde roman van Harper Lee is een kinderlijke kijk op de onvolmaakte manieren van de wereld van volwassenen. De zesjarige Scout ziet hoe haar vader Atticus Finch zich verzet tegen onverdraagzaamheid, bedrog en onrecht terwijl hij zijn gedoemde zaak bepleit in een rechtszaal in een klein stadje, ter verdediging van de valselijk beschuldigde Afro-Amerikaan Tom Robinson. Maar welsprekendheid en deugd zijn geen partij voor generaties van rassenhaat en kleinzielige motieven, zoals de kinderen leren. Deze moedige en getrouwe bewerking van de roman van Harper Lee is gemaakt in een tijd waarin de strijd om de burgerrechten in de VS aan de kook kwam. Een belangrijke en aangrijpende film over rassendiscriminatie, gerechtigheid en morele integriteit.
Donderdag 6 februari om 14 u
SO LONG, MY SON
Een film van Wang Xiaoshuai met o.a. Wang Jingchun, Yong Mei, Ai Liya, Qi Xi, Wang Yuan, …
China – 2019 – 185’
Yaojun en Yingmin waren als kind al dikke vrienden en groeien gelijktijdig op; allebei zijn ze ondertussen getrouwd en hebben ze een zoontje. Wanneer de jongetjes op een dag samen gaan zwemmen, verdrinkt het zoontje van Yaojun. De zoon van Yingmin voelt zich schuldig, hij had zijn vriend immers uitgedaagd. De bevriende koppels groeien uit elkaar en proberen elk op hun eigen manier hun leven verder vorm te geven. Yaojun en zijn vrouw trekken weg en adopteren een weeskind dat ze opvoeden als hun eigen zoon. Ondanks het feit dat hun levens uiteenlopen, blijft er een gemeenschappelijke zoektocht naar waarheid en verzoening rond de tragedie bestaan.
Deze prachtige parel die het leven van twee families gedurende drie decennia vertelt, is veel meer dan een persoonlijk drama. Ingenieus springt de film doorheen de tijd en wordt de impact duidelijk van de grote veranderingen in de Chinese samenleving - zoals de éénkindpolitiek - op het persoonlijke leven van de gewone mens. ‘So Long, My Son’ ging op het Filmfestival van Berlijn lopen met zowel de Prijs voor Beste Acteur als de Prijs voor Beste Actrice. Terecht, want de acteurs nemen je moeiteloos mee op een epische en pakkende reis doorheen het leven van personages die ondanks het lot en grote maatschappelijke veranderingen in staat blijven tot liefde.
Donderdag 13 maart om 14 u
LE BLUE DU CAFTAN
Een film van Maryam Touzani met o.a. Lubna Azabal, Saleh Bakri en Ayoub Missioui.
Marokko – 2022 – 118’
Halim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende gewaden op. Hun hele huwelijk lang leven Halim en Mina al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen ervoor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien…
‘Le Blue du Caftan’ is een prachtige film die de kijker meeneemt in een verhaal van liefde, ambacht en menselijkheid. Een eerbetoon aan de ziel van de kaftan en de mensen die deze traditie levend houden. De film toont tevens dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische actrice Lubna Azabal zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film. In Cannes werd de film onthaald met een staande ovatie en won hij de FIPRESCI-prijs in het Un Certain Regard-programma. Niet te missen.
Donderdag 8 mei om 14 u
THE PIANO
Een film van Jane Campion met o.a. Holly Hunter, Anna Paquin, Harvey Keitel, Sam Neill, Rose McIver,…..
Nieuw Zeeland/Australië/Frankrijk – 1993 – 121’
In de 19e eeuw wordt de Schotse Ada naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een gevoelloze kolonist. Ada, die kan niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter en een piano, haar surrogaatstem. Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling. De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar de keuzevrijheid en het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.
Met haar victoriaans drama over de rebellerende Ada veroverde regisseur, scenarist en producer Jane Campion de harten van zowel de critici als het publiek, wat haar in 1993 een Gouden Palm opleverde in Cannes. De allereerste vrouw die dit verwezenlijkte. Ook werd ‘The Piano’ voor 8 Oscars genomineerd en won de film uiteindelijk de Oscar voor beste originele scenario (Jane Campion), beste actrice (Holly Hunter) en beste actrice in een bijrol (Anna Paquin, die toen 11 jaar oud was, wat haar de op één na jongste persoon maakt die ooit met een Oscar naar huis ging). Het grote publiek omarmde de film en de minimalistische muziek van de Britse componist Michael Nyman. ‘The Piano’ mag terecht een meesterwerk worden genoemd dankzij het goed uitgekiende script, cast en muziek.
Maak jouw eigen website met JouwWeb