SPECIALE LEZINGEN

Locatie: Cinema Walburg,  Kerkstraat 28 Hamont-Achel

Met cultuurpas: gratis.  Los ticket € 8


Donderdag 11 september   14.00 uur

Felix Claus: De herontdekking van de klassieken in de actuele kunst

In deze lezing neemt de spreker ons mee op een ontdekkingstocht door de hedendaagse kunst en wijst hij op de verrassende verbanden met de klassieke oudheid. Deze verbanden zijn zeer verschillend. Sommige kunstenaars zijn vooral geïntrigeerd door de antieke kunst, andere door geschiedenis en archeologie, weer anderen door goden en mythen of door thema’s en concepten die in de klassieke oudheid voorkomen. Hoe leggen zij in hun werk verbanden en wat drijft hen daartoe? Deze en nog meer vragen en antwoorden komen aan bod. De lezing is geïllustreerd met visueel en auditief materiaal.

Felix Claus is classicus van opleiding. Hij was aanvankelijk leraar klassieke filologie in Eeklo. Daarna werkte hij als stafmedewerker in het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs in de ‘Guimardstraat’ in Brussel. Hij was tevens coördinator van het Algemeen Secundair Onderwijs en gedurende vele jaren voorzitter van de leerplancommissie Latijn.


Donderdag 13 november   14.00 uur.

Prof. Dorien Emmers:  Kinderen in de fabriek van de wereld

De glinsterende skyline van Shanghai lijkt bewijs te leveren van China’s algehele transformatie van een onderontwikkeld land tot een moderne, stedelijke, hoogtechnologisch economische grootmacht. Maar de werkelijkheid is complexer. Tien jaar geleden stond China bekend als de fabriek van de wereld. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. China lijkt geen plan B klaar te hebben voor deze veranderende vraag naar arbeid. Ondanks alle investeringen in fysieke infrastructuur heeft China decennialang te weinig geïnvesteerd in zijn menselijk kapitaal. Vooral op het Chinese platteland, waar ongeveer de helft van China’s toekomstige beroepsbevolking opgroeit, stonden investeringen in ontwikkelings- en onderwijskansen van kinderen jarenlang op een laag pitje. Deze lezing presenteert uitgebreid empirisch bewijsmateriaal over de kansenongelijkheid tussen platteland en stad en de implicaties voor sociale mobiliteit en economische groei.

Een korte biografie: Dorien Emmers is professor in de Chinese studies en economie aan KU Leuven. Ze is geaffilieerd met het Stanford Center on China’s Economy and Institutions (SCCEI). Haar onderzoeksinteresses concentreren zich op de ontwikkeling van menselijk kapitaal, sociale mobiliteit en economische ontwikkeling in China. Ze onderzoekt vooral ontwikkelings- en onderwijskansen van jonge kinderen op het Chinese platteland.


Donderdag 29 januari   14.00 uur

Marc Erkens:  Waar muziek echt over gaat

Hoe gaan we met muziek om? Waarom vinden we sommige muziek geweldig en zegt andere muziek ons helemaal niets? Hoe zit muziek precies in elkaar? Bestaat er zoiets als slechte muziek? Op die en andere vragen krijg je vermakelijke, beklijvende, leerrijke en in elk geval rake antwoorden van rasverteller-pianist Marc Erkens.

Marc vertelt over (klassieke) muziek en speelt ze ook (op piano). Dit doet hij steeds met evenveel historische achtergrond als humoristische ondertoon. Muziek zit bij hem in het hoofd, het hart en de vingers. Met zijn aanstekelijk enthousiasme vertelt hij het verhaal achter de muziek. Zo maakt hij voor zowel groot als klein klassieke muziek terug (wél) boeiend!